Domů » Články » Oznámení RASFF 22. 10. 2015, aneb kterak mikroby škodí

Oznámení RASFF 22. 10. 2015, aneb kterak mikroby škodí

Říj 22, 2015
Publikoval:
885 přečtení

Hned tři varování mikrobiologické povahy byla zveřejněna systémem RASFF ve středu 22. 10. 2015. První zpráva přišla z Belgie, kde zjistili přítomnost salmonely (konkrétně Salmonella enteritidis) v chlazených kuřecích prsou. Většina z nás salmonelózu zná. I když je na ústupu a nahrazuje ji jiný patogen, kampylobakter, pořád představuje riziko pro spotřebitele. Polsko jako jediná ze starších zemí v EU má výjimku, která se týká chlazení kuřat po porážce. V našich drůbežárnách se musí chladit studeným vzduchem, kdežto v Polsku se může používat studená voda, která sebou nese větší riziko přenosu bakterií.

Další varování zveřejnili v Itálii a na Maltě. V obou případech informovali o přítomnosti mykotoxinů v obilných výrobcích. V prvním případě se jednalo o aflatoxiny v mini sušenkách s obsahem meruňkových jader a v dalším byl ochratoxin A v rybízových müsli tyčinkách. Mykotoxiny jsou nebezpečné produkty plísní, které jsou toxické, kumulují v těle, zejména v játrech, a mohou způsobit rakovinu. Jedná se o přirozenou obranou látku některých plísní, které si tím kompenzují svůj pomalý růst oproti bakteriím. Nejznámější antibakteriální látka produkovaná plísněmi je penicilin.