Domů » Články » Co se děje po večírku – odbourávání alkoholu
pixabay.com

Co se děje po večírku – odbourávání alkoholu

Led 4, 2016
Publikoval:
2696 přečtení

Kdo z nás by to neznal. Jdete na večírek, vypijete pár alkoholických drinků a jdete domů, jak se říká, v náladě. Co se ale děje potom? Jak si tělo poradí s etanolem?

Etanol, běžně nazýván alkohol nebo líh, je pro tělo cizorodá látka. Negativně ovlivňuje mimo jiné centrální nervovou soustavu a hospodaření těla s vodou. Proto se ho snaží organismus vyloučit. Využívá při tom několik cest. Malá část etanolu, přibližně 5 – 10 %, opouští tělo beze změny v potu, moči a dechu. Právě kvůli tomu je opilý člověk cítit a policisté mohou poměrně přesně určit množství alkoholu v dechu, potažmo i v krvi.

Výraznější je ale degradace etanolu enzymově. Protože by bylo vyloučení nezměněného etanolu zdlouhavé a střízlivění by se protáhlo na několik dní, využívá tělo k detoxikaci enzym zvaný alkoholdehydrogenáza. Tento enzym přemění etanol na acetaldehyd, který je pak dalším enzymem aldehyddehydrogenázou degradován na kyselinu octovou. Ta se buďto začlení do metabolismu nebo je rozložena až na oxid uhličitý a vodu.

Nejvíce je alkoholdehydrogenázy v játrech, kde se uchovává pro případ intoxikace. Tato zásoba se u jednotlivých lidí liší. Většinou jí mají více muži než ženy, které také mají enzym méně aktivní. Proto jim může alkohol dělat větší problémy než mužům. Nízká aktivita je samozřejmě i u dětí. Obsah tohoto enzymu také závisí na tom, jak často je alkohol užíván. Při častém pití alkoholu se tělo přizpůsobuje a vytváří si větší zásobu enzymu, aby ho mohl rychle z těla odstranit. Kdežto abstinent nemá mnoho alkoholdehydrogenázy a i s malým množstvím alkoholu si poradí podstatně složitěji. Když je zásoba enzymu v játrech v průběhu pití vyčerpána, musí se „vyrobit“, což zabere nějaký čas. Díky tomu vás první piva neovlivní tolik jako ta pozdější.

Jak je vidět, odbourání alkoholu je pro tělo velice zatěžující záležitost. Také produkty enzymového rozkladu, hlavně acetaldehyd, jsou zdraví škodlivé látky. Proto bychom neměli často konzumovat velké množství alkoholu. Na druhou stranu nové studie ukazují, že mírná konzumace alkoholu tělu prospívá. Nejlepší je řídit se osvědčeným pravidlem, že všeho moc škodí.