Domů » Články » Jaký drink vás přivede dříve do nálady?
Zdroj: pixabay.com

Jaký drink vás přivede dříve do nálady?

Led 19, 2016
Publikoval:
1358 přečtení

„Šampaňské nepiji, bublinky jdou rychleji do hlavy“, tuto větu často slýcháme na večírcích a oslavách. Většina lidí má své oblíbené a neoblíbené drinky, i podle toho, jak rychle se po vypití cítí v náladě.  Skutečně platí, že některé alkoholické nápoje rychleji opijí? Pravdou je, že opravdu existují faktory ovlivňující rychlost vstřebávání alkoholu do krve. V tomto článku vám představíme tři nejzákladnější.

1. Teplota

Když se v zimě chceme rychle zahřát, často volíme svařené víno, punč nebo grog. Při vypití horkého alkoholického nápoje se ohřeje i okolní sliznice v jícnu a žaludku, a tím se i prokrví. Alkohol se vstřebává sliznicemi trávicího traktu, dokonce i v ústech, a přes prokrvenou sliznici prochází rychleji. Tento efekt ale není dlouhodobý, nápoj v žaludku zchladne na teplotu těla a pak se vstřebává stejným způsobem. Někdy při pití horkého alkoholu vdechujeme i jeho páry. Ty přecházejí přes citlivou stěnu plicních sklípků skoro okamžitě a beze zbytku. To může také přispět k rychlejšímu příjmu alkoholu.

2. Nápoje s bublinkami

Podobně jako s horkými alkoholickými nápoji je to i se sycenými drinky. Bublinky jsou tvořeny hlavně oxidem uhličitým, který dráždí sliznice. Do takto podrážděné sliznice začne proudit více krve, takže má alkohol větší prostor k přechodu do ní. Navíc nápoj s bublinkami oxidu uhličitého vnímáme jako více osvěžující, proto ho vypijeme více a rychleji.

3. Sladký alkohol

Ač se to nemusí zdát, jsou si alkohol a sacharidy, hlavně jednoduché cukry, podobné. Alkohol obsahuje hydroxylovou skupinu (-OH) stejně tak jako cukr, který jich má dokonce víc. Díky tomu jsou pro naše tělo v některých ohledech podobné. Třeba právě při vstřebávání. Cukr pomáhá alkoholu přejít přes střevní stěnu do krve rychleji, než při pití neslazených alkoholických nápojů.

Opačně působí nápoje s vysokým obsahem ethanolu, např. destiláty. Ty většinou obsahují okolo 30 až 40 % ethanolu. Oproti pivu (4 – 5 %) nebo vínu (11 – 13 %) je jeho koncentrace hodně vysoká. Při požití je opět drážděna sliznice žaludku, tentokrát samotným ethanolem. Toto podráždění způsobí opačný efekt. Stěna žaludku se před působením ethanolu stáhne a zabrání snadnému přenosu do krve. Navíc se tělu toto podráždění jeví jako spálení či poleptání. Na obranu před potenciální bolestí uvolní některé hormony jako např. endorfin, které v nás vyvolají příjemnější pocit.