Domů » Články » KOMENTÁŘ: Absurdita moderního hubnutí
Zdroj: pixabay.com

KOMENTÁŘ: Absurdita moderního hubnutí

Úno 3, 2016
Publikoval:
1307 přečtení

Hubnutí, hubnutí, hubnutí… z každého rohu na nás útočí reklamy na posilovny, různé diety a rady výživových poradců. Povánoční čas je k tomu nejvhodnější. Každý si o Vánocích trochu dopřeje a nejeden toho pak lituje. Přiznám se, i já jsem si na nový rok řekl, že začnu chodit cvičit. A právě tam jsem začal přemýšlet nad absurditou, s jakou přistupujeme k našemu životu.

Není zvláštní, že největší a nejpřecpanější parkoviště jsou právě před fitness centry a sportovními halami? Budu teď mluvit o dvou lidech, kteří žijí ve městě. První člověk ráno jede do práce autem, kde sedí za stolem u počítače, pak jede autem domů. Tam si řekne, že by se měl začít víc hýbat, proto vezme auto a jede do posilovny nebo do bazénu, kde unaví svoje svaly, které se pak opět autem rády svezou zpět domů k televizi a počítači. A tady je ta zvláštnost našeho počínání. Bez velké námahy se dostáváme někam, kde chceme vykonat námahu. Utrácíme peníze za benzín, abychom mohli utratit další peníze za pohyb.

Teď si představme druhého člověka. Také ráno jede do práce. Místo auta si vezme kolo. Nemusí se stresovat, jestli bude zase plné parkoviště, protože vyrazil opět pozdě. Nemusí se stresovat, že na těch druhých světlech bude fronta jak blázen. Vyrazí na kole, kolo zaparkuje hned u vchodu, nebo si ho vezme do šatny. A pokud vyrazí dřív, může jet tou delší cyklostezkou kolem řeky, kde je ráno tak krásně. V práci si k obědu ten dezert přece jen dá. Ví, že ho cestou domů, alespoň částečně, vyšlape. I když jezdí každý den, má chuť si taky zasportovat. Vyrazí opět na kole do fitcentra, které ale nepředpokládá, že k němu budou jezdit lidé na kole, proto si kolo připne, místo ke stojanu, k lampě. Protože už je rozehřátý z kola, začne si v klidu cvičit. Zpátky domů zase mírně vykluše na kole. A přitom všem pohybu utratí peníze pouze za cvičení samotné.

První člověk, při tom všem utrácení, chce přeci jenom šetřit. Zajede si do supermarketu, samozřejmě autem. Tam si koupí nějakou tu šunku v akci, která promočí nejen svůj obal, ale i nákupní tašku, sýr, samozřejmě s nízkým obsahem tuku, a další velice levné akční potraviny. Těchto lahůdek si samozřejmě musí vzít víc, protože tělo chce chuť masa a sýra také cítit smysly, musí ho tedy uchlácholit alespoň množstvím. Přitom ho velice efektivní marketingoví specialisté donutí, aby si koupil i potřebný druhý prací prášek, třeba na skvrny od špinavého řetězu u kola. I když na kole vlastně nejezdí, ale někdy se to třeba hodí.

Druhý člověk se hned v pondělí, pak ve středu, možná i v pátek, zastaví cestou z práce v centru, kde si u kamaráda řezníka koupí jeho vyhlášenou šunku, k sousedce do pekárny zajde pro čerstvě upečený chleba a ve vedlejší ulici má krámek mlékárna, ve které pracuje, tak si odtud ještě odnese nějaký dobrý sýr. Že je to moc drahé? On si nevezme třicet plátků šunky, on ví, že je hodně dobrá a výrazná, proto mu na krajíc chleba stačí jen jeden, přikousne si k tomu i sýr, ten je hodně aromatický, takže ho také nesní mnoho. I když nepřímo, šetří si tím i své zdraví. A ještě k tomu ušetří za parkovné, protože ke kolostavu ještě parkovací automat nedali.

Závěr: na těchto příkladech jsem chtěl demonstrovat absurditu našeho způsobu života. I když jde o příklady vyloženě přehnané, myslím si, že mohou dobře ilustrovat naše chování. Samozřejmě vím, že každý člověk nemůže nebo nechce jezdit na kole. Na to má každý právo. Chtěl jsem jen ukázat, že alternativní doprava také nabízí nějaké výhody. Také vím, že jednou za čas se do supermarketu pro některé potřebné věci musí. A každý nemá sousedku pekařku a kamaráda řezníka. Ale když půjdeme nakupovat do menšího krámku, možná se tam se sousedkou, i když vzdálenější, určitě setkáme. Svými penězi ji pak podpoříme v tom, aby si nakoupila v našem obchodě nebo koupila něco od našeho zaměstnavatele. Když jdeme nakoupit do malého krámku, nemáme tam také tolik lákadel, které koupíme navíc.

Nechtěl jsem sice tento web směřovat k modernímu tématu, hubnutí, ale potraviny, správná výživa, zdraví životní styl, to jsou spojité nádoby, které se na našem těle podepisují společně.

 

Upozornění: komentáře vyjadřují osobní názory našich autorů.