Domů » Články » Není mléko jako mléko

Není mléko jako mléko

Úno 5, 2016
Publikoval:
1230 přečtení

Víte, že mléko, které konzumujeme, se liší od mléka určeného pro výživu telat? Dojnice produkuje mléko zhruba 305 dní. Po otelení (narození telete) začíná prostřednictvím fyziologických pochodů produkce mléka za účelem výživy mláděte. Jedná se o první mléko, které se nazývá nezralé (také mlezivo nebo kolostrum). Mlezivo je dojnicí produkováno zhruba prvních 21 dní po otelení. Mládě jeho konzumací vstupuje do prvního výživového období, které je nazývané mlezivové. Mlezivo je svým chemickým složením (voda a sušina zahrnující bílkoviny, tuk a mléčný cukr – laktózu) odlišné od mléka zralého, které si koupíte v obchodě nebo např. v mléčném automatu. Produkce zralého mléka začíná zhruba od 21. dne laktace. Pro mládě je mlezivové období životně důležité. Jde o první napití se mleziva a to nejlépe do několika hodin po narození. Důvod je jednoduchý, mládě tak získá ochranu před stájovými infekcemi, vůči nimž by bylo jinak zcela bezbranné. Mlezivo totiž obsahuje vysoký obsah imunoglobulinů (z chemického hlediska se jedná o bílkoviny s vysokou biologickou aktivitou, imunoglobuliny se podílejí na tvorbě imunitního systému). Jejich obsah v mlezivu však rychle klesá v závislosti na zrání mléka.

Pro srovnání: mlezivo obsahuje oproti zralému mléku méně vody a až 4 x více bílkovin, více tuku a méně laktózy. Svým složením je podobné mléku lidskému (mateřskému).

Tvrzení, že konzumací mléka „okrádáme“ telata (nebo mláďata) o potravu nemá moc velké opodstatnění. Je sice pravda, že existuje u mláďat období mléčné výživy. To však trvá zhruba 2 měsíce, poté tele přechází na rostlinné krmivo (období rostlinné výživy). Dojnice však produkuje zralé mléko dále, čehož můžeme využit k lidské spotřebě.